Gör dig av med fett på ett korrekt sätt

Frågan om fett och hanteringen av detta har länge negligerats och behandlats styvmoderligt. Det har skapat problem som i slutändan tvingat fram åtgärder. Problemen i fråga har inneburit att översvämningar skett i olika fastigheter, att avloppsystem drabbats av stopp och att kostnaderna blivit höga för att korrigera dessa.

"Genom att vi i Sverige har lagstiftat om att verksamheter inom livsmedel ska ha en installerad fettavskiljare så har vi kommit närmare lösningen. Men, det krävs även att du och jag - vanliga privatpersoner - tar lärdom och där du lär dig hur du gör dig av med fett på ett korrekt sätt."

Det här problemet är inte svenskt utan något som man kan se över hela världen. Den med gott minne kan erinra sig det gigantiska berg av fett som man fann i Londons avloppssystem förra året - ett fettberg som vägde in på hela 130 ton och som tog åtta man nio veckor att besegra.

Man kan skratta lite åt denna gigantiska fettklump; men skrattet fastnar förmodligen i halsen då man nämner att det innehöll flertalet resistenta bakterier varav några kan leda till dödliga åkommor som exempelvis E-coli-infektioner.

Så här hanterar du ditt fett korrekt

Vanliga familjer och hushåll har inga krav på fettavskiljare. Det innebär dock inte att vi kan göra som vi behagar. Det fett som vi använder i vår vardag - vid matlagning - ska också hanteras på ett korrekt sätt. Detta då även det - på sikt - kan skapa stora besvär och kosta mycket pengar för att korrigera skadorna som en felhantering för med sig. En felhantering som innebär att du steker mat och att du därefter häller ut fettet direkt i avloppet.

Rätt hantering innebär att du antingen häller fettet i en tom mjölkkartong och låter det stelna i denna. Den slänger du sedan i sedan i återvinningen. Använd en mjölkkartong med skruvbar kork så att du kan använda den flera gånger.

Ett annat tips är att du låter stekpannan svalna och att du därefter torkar ur den med vanligt hushållspapper som därefter slängs i soporna.

Som ett tredje tillvägagångssätt så kan du hälla över fettet i en kopp, ställa denna i kylen, låta den stelna och därefter skrapa ur innehåller i soporna.

Tre sätt som samtliga är betydligt bättre än att hälla fettet rakt i vasken. Hanteringen av fett måste bli bättre då man under senare år sett en klar försämring i Sverige. Fettavskiljare hos restauranger, caféer, gatukök, förskolor och så vidare har gjort skillnad. Nu återstår bara att vanliga hushåll och privatpersoner börjar dra sitt strå till stacken också.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
4 Apr 2023