Så löser man upp en fettklump i avloppet

Har du stopp i avloppet? Då är det stor risk att det är en fettklump som har bildats och skapat stoppen. Här berättar vi hur du ska lösa upp – och ännu bättre – undvika fettproppar i avloppet.
Väldigt många stopp i avlopp orsakas av matfett.

Det kan visserligen se ut som att matfettet löses upp i diskvattnet när du diskar stekpannan, men i själva verket fastnar fettet i rören och korkar så småningom igen genomflödet.  Om du häller ut matfett i avloppet ofta så kommer det inte dröja länge förrän det blir stopp. I värsta fall kan det orsaka översvämningar eller vattenskador – och då kan det bli riktigt besvärligt och kostsamt.

Torka alltid ur stekpannan

För att undvika fettproppar är det bästa du kan göra att alltid torka stekpannan från allt fett, som exempelvis smör, olja, baconfett eller kokosfett. Detta gäller förstås även andra flottiga redskap som stekspadar, ugnsformar och kastruller. Detta är viktigt att inte glömma och gäller oavsett om det handlar om handdisk eller om de ska ställas in i diskmaskinen. Det kan även vara bra att torka av smutsiga tallrikar om du vet att det lätt kan bli stopp i rören. 

Torka av med hushållspapper som du slänger i hushållssoporna eller i komposten.

Skölj absolut inte ned några matrester i vasken. Det är lätt att även små enheter som ris eller couscous kan fastna tillsammans med fettet. Ned med det i soporna –eller ännu hellre i komposten. 

Kolla hur vattnet rinner ner i avloppet

Genom att kontrollera hur vattnet rinner ner i  kan du få en varning om det kan finnas en växande fettpropp i rören. Rengör först vattenlåset eller avfallsstopparen och låt vattnet rinna en stund. Bildas det en virvel är det ett tecken på att rören är i bra skick. Om vattnet istället gungar ojämnt ner, rinner ner ovanligt långsamt eller om du kan höra att det kommer kluckande ljud så kan rören vara på väg att korkas igen. I så fall bör det åtgärdas direkt, annars kommer det bara bli värre.  

Fixa stopp i avloppet

Såvida du inte står mitt i en pågående översvämning så kommer du inte att behöva en rörmokare eller VVS-ingenjör för att fixa ett stopp i avloppet. Fettlösande diskmedel och hett vatten fungerar bra. Häll ner upp till en deciliter diskmedel, låt det verka en stund och häll därefter kokande vatten rätt ner i avloppet under några minuter. Denna mirakelbehandling löser effektivt upp fett och matrester som torkat in i avloppsrören. 

Propplösare orsakar nya problem

Tänk på att de propplösare som du kan köpa i handeln ofta kan orsaka mer problem.  Dessa produkter är mycket koncentrerade och kvarliggande  pulver kan lätta torka fast och ligga och fräta på rören. Detta ger en motsatt effekt mot vad du hoppats på och avfallsrester fastnar ännu lättare i rören.

I större avloppsledningar behövs däremot mer drastiska åtgärder mot fettproppar. De måste ofta spolas bort med högtryckstvätt eller hackas sönder. En slamsugare används för att ta bort de rester av fett som blir kvar. 
 

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
13 Oct 2022