Ja, man kan ha en fettavskiljare i hemmet - men det finns inga krav på att detta ska finnas. Det finns det däremot för alla som hanterar livsmedel i en större skala och som därigenom också släpper ut mer fett i avloppet än vad gemene man gör.
Syftet med att använda en fettavskiljare är att separerar fettet från vattnet och att därigenom minska på den belastning som finns på våra avloppsrör- och avloppsledningar. Då fettet stelnar så fastnar det i rören och då detta sker så fungerar flödet sämre - något som på sikt kan innebära ett totalstopp eller att rören i fråga spricker.
Verksamheter som hanterar mer fett berörs av kraven
Allt ifrån restauranger, caféer, slakterier, skolkök, gatukök och så vidare omfattas av kraven på att ha en fettavskiljare installerad. Det är bra sett till att dessa krav sparar in åtskilliga kostnader och att det är en fråga som berör oss alla. Idag använder vi betydligt mycket mer fett i samband med matlagningen och en fettavskiljare är det som förhindrar detta från att belasta våra gemensamma avloppssystem.
Skulle du som villaägare vilja installera en fettavskiljare i ditt hem så är det en möjlighet som finns och som - på samma sätt - kan förhindra att fettet förstör i ditt avloppssystem. Det kostar naturligtvis pengar att både köpa en fettavskiljare, att installera den samt att se till att logistiken kring skötsel sköts på ett korrekt sätt.
Det kan dock finnas ett värde i och med att exempelvis ett stambyte bär en hög kostnad också. Vi skulle emellertid säga att det är en bättre idé att se över de egna vanorna.
Hur du kan förhindra fettet från att nå avloppet
Det finns billigare lösningar att förhindra fett från att nå avloppssystemet. Det är inte bara verksamheter som hanterar livsmedel som idag använder mer fett i samband med matlagning. Faktum är att de flesta använder mer fett än vad vi förr gjorde.
Tyvärr så gör många av oss vanliga privatpersoner fel i samband med vår matlagning. Dels så har vi en förmåga att använda på tok för mycket fett i samband med stekning. Man behöver inte fylla en stekpanna med steksmör eller olja för att steka en köttbit. Det räcker med en liten klick eller några droppar. Det är det första steget.
Det andra handlar om att sluta göra på det vanliga - men felaktiga - sättet. Det vill säga att direkt efter stekning hälla ut fettet i diskhon. Det är det som kommer att leda till stopp och det är det som på sikt kan få rör- och ledningar att brista. Så här ska du göra: låt fettet svalna i stekpannan och torka av med hushållspapper som du sedan slänger. Ett annat alternativ är att hälla ner fettet i en tom mjölkkartong eller i en pet-flaska.
Lovvärda initiativ från flera svenska kommuner
Flera kommuner i Sverige har börjat med ett lovvärt initiativ där man delar ut trattar som förenklar hällandet av fett ner i exempelvis en flaska. Då flaskan är full lämnas den in och innehållet - fettet - kan sedan omvandlas till energi.
Detta system borde fler kommuner ta efter. Dels så minskar det på belastning på våra gemensamma system - något som sparar in skattepengar - och dels så får invånarna billigare energikostnader genom det kretslopp som skapas.
Andra inlägg
- Hantering av fett i hemmet - en genomgång
- Vanliga frågor om fettavskiljare
- Gör dig av med fett på ett korrekt sätt
- Dålig lukt vid felaktigt placerad fettavskiljare
- Så löser man upp en fettklump i avloppet
- Rensa BDT-avlopp från fett
- Larm i fettavskiljare varnar för överfyllning eller stopp
- Tips på effektiva propplösare
- Checklista för att bygga nytt restaurangkök
- Så fungerar en luftrenare med ozon