Kompost inomhus – så fungerar det

Visst kan du kompostera och odla egen jord hemma i villan eller bostadsrätten. Låt ditt hushållsavfall som gamla blommor, matrester och kaffesump bilda ett eget kretslopp mellan husets väggar. Här tipsar vi om två möjliga metoder att skapa en kompost hemma.

En kvist på en planta som gått av, blommor, ett och annat äppelskrutt – i varje hem finns det en hel del gröna rester att ta vara på. Och detta gäller även i mindre ytor. Grönsaksrester uppstår också alltid – oavsett hur noga du är med att försöka undvika svinn.

Ett utmärkt sätt att utnyttja kretsloppet

I dag har man i de flesta hushåll möjligheten att slänga grönt avfall i en grön eller brun påse som tas om hand av återvinningen för att sedan omvandlas till biobränsle. Det är självklart en mycket bättre och miljövänligare lösning än att kasta allt på tippen för förbränning. Men känns det inte ännu bättre att omvandla dessa rester till jord som lägger grunden för en liten inomhusodling? Fantastisk näring till växter!

En kompost är en enkel och lättanvänd plats för nedbrytning av dött material från växt och djurriket. Och det går alldeles utmärkt att kompostera även om du bor i en bostadsrätt på fjärde våningen i ett flerbostadshus. Helt enkelt jordnära fastän du är en bra bit upp i luften.

Här ska vi  i första hand berätta om två olika komposteringsmetoder, bokashikompost och maskkompost.

Bokashikompost

Bokashikompost innebär att det organiska materialet (matrester och döda växtdelar) bearbetas av mikroorganismer. Komposten måste vara syrefri för att det ska fungera. Ditt avfall fermenteras i en lufttät behållare innan du gräver ned det i jorden för att det ska bli just jord. Fermenteringen går utmärkt att genomföra under diskbänken där hemma. Det andra steget , jordfabriken, går också att ha inomhus, men då behövs en större låda.

Från en fylld behållare tar det ett par månader tills du har fått fram den önskade jorden.

Maskkompost

I en maskkompost är det maskar som ser till att matresterna blir till näringsrik jord. Om du är händig finns det gott om beskrivningar för hur du bygger upp din kompost. Det finns även färdiga lösningar för kompost att köpa i vissa specialbutiker.

En maskkompost går utmärkt att ha inomhus, om den är välskött så luktar den inte och drar heller inte till sig myror och flugor. Med hjälp av en maskkompost kan du göra dina rester till odlingsbar jord på bara en månad. Men till en början, innan maskarna har hunnit etablera sig.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
14 Sep 2021