Tips på effektiva propplösare

Stopp i avloppet är tyvärr något som de flesta förr eller senare råkar ut för. Olja, smör och matrester gör att rören i köket korkar igen. Fett och hårtestar ställer till det i badrummet. Vad kan man göra för att bli av med sina proppar och hur ska man bära sig åt för att undvika att de kommer tillbaka? Vi har tipsen!

Börja med att rengöra ditt avlopp

Det första du skall göra om vattnet inte rinner undan är att spola med hett vatten. Det kan smälta fettet och göra att proppen försvinner. Fungerar inte det och din ho fylls med vatten får du använda sugpropp. Är det fortfarande tätt i ditt avlopp så är nästa steg att kolla vattenlåset. Ofta samlas det smuts där som efter ett tag pluggar igen röret. Innan du börjar skruva isär vattenlåset är det bra att kolla upp exakt hur man skall montera isär det och hur man skall få ihop det igen. Ett tips är att ha passande packningar hemma ifall du behöver byta detta i samband med att du tar isär vattenlåset. Har du ett vattenlås som är mer än 10 år kan du behöva byta det helt och hållet.

Ta det försiktigt med kemiska propplösare

Om du gjort rent avloppet grundligt och proppen består är det dags att börja kika på propplösare. Det finns många olika propplösare på marknaden, de flesta innehåller starka frätande basiska ämnen som är väldigt farliga för människor. De är så pass starka att de till och med kan skada avloppsrören. Har du plaströr kan det bildas en hinna i rören som lossnar efter ett tag och som i sin tur skapar nya proppar.

Om du väljer att köpa och använda ett sådant medel bör du följa instruktionerna till punkt och pricka. Får du detta på huden eller i ögonen skall du skölja rikligt med vatten och ta dig till närmaste akutmottagning då det kan de bestående frätskador. Medlen skall inte förvaras under diskbänk utan gärna högt upp i ett skåp där barn och husdjur inte kan komma åt dem.

Miljövänliga lösningar på ditt propp-problem

Det finns några husmorsrecept på miljövänliga och skonsamma propplösningsmedel. De är absolut värda att prova innan man börjar experimentera med starka kemikalier. Tipsen fungerar för kök, i porslinshandfat och i toalettstolar skall man inte hälla kokhett vatten då det kan få glasyren att spricka, använd istället ljummet vatten.

Bakpulver och vitvinsvinäger

Häll ner 1-1 ½ matsked bakpulver och sedan cirka 2 dl vitvinsvinäger i avloppet. Det kommer pysa och fräsa men det är inte farligt. Låt stå i 5-10 minuter och häll sedan ner 1-2 liter kokhett vatten.

Bikarbonat, ättika och salt
Blanda ihop ½ matsked bikarbonat och ½ matsked salt tillsammans med 1 dl 12% ättika. Häll ner blandningen i avloppet och låt verka i 10-15 minuter. Koka upp ungefär 1-2 liter vatten som du tömmer i avloppet när verkningstiden är slut.

Om det inte fungerar att lösa proppen själv behöver du kontakta en rörmokare som hjälper dig med problemet.

Minska risken för proppar

Det som en rörmokare oftast gör för att bli av med proppen är att hen spolar med högtrycksspolning. Att spola ledningarna kostar ungefär 2000- 5000 kr och är något man skall göra i förebyggande syfte ungefär vart 10:e år.

Man kan även högtryckstvätta själv men behöver då ett specialmunstycke eller rörrengöringstillsats för att komma ner och komma åt på rätt sätt. Det är också viktigt att man fått någon typ av instruktion eller har tidigare erfarenhet av att högtryckstvätta rören, i värsta fall kan du orsaka en vattenskada. Är du osäker är det bättre att anlita en firma eller företag som ägnar sig åt den här typen av rörrengöring.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
14 Mar 2022