Smart sopsortering i köket

Genom smart sopsortering i köket kan man som privatperson skaffa sig många fördelar. Dels så får man en enklare vardag där sopsortering och annat kan ske på ett enklare, mer effektivt sätt. Dels så kan man också förhindra en massa onödigt jobb med att fixa stopp i avloppet. Det senare kan även, på längre sikt, vara en rejäl investering.

Sverige är relativt sett bra på sopsortering

Sverige är ett föregångsland vad gäller sopsortering. Vi tar våra sopor på allvar och genom klar och tydlig sopsortering så bidrar vi till en bättre miljö. Det svåra är att hitta en lösning som passar för den egna vardagen. Rent teoretiskt så är det väldigt lätt att sopsortera i hemmet och exempelvis separera plast, metall, glas, matrester och papp/kartong från varandra. I praktiken blir det svårare då sopsortering ofta står i direkt kontrast till bostadsyta och storlek på köket.

Bor man mindre så har man svårare att hitta en bra lösning, vilket gör att den mänskliga svagheten i form av lathet kan komma in i bilden. Vi är bekväma av naturen och tar ofta den enkla vägen: finns det inte plats i behållaren avsedd för plast så kan en plastförpackning lätt glida ner i den vanliga sophinken. Dessutom så har många även svårt att sätta det estetiska år sidan: vi vill ha ett snyggt, sobert kök utan en massa kärl för sopsortering synliga.

Undersök möjligheter för smart sopsortering i köket

Det finns lösningar för alla och för alla typer av kök - det större såväl som det mindre. IKEA har extremt många bra lösningar vad gäller sopsortering där sådan exempelvis kan integreras och gömmas undan i olika köksskåp eller där man exempelvis kan investera i en större sophink - med lock - och där insidan är byggd för just sopsortering i form av olika tårtbitar - plast, metall, glas och kartong. Även AJ har tagit fram väldigt många fina modeller som är värda att titta närmare på.

Att hitta en smart sopsortering handlar även om att hitta en bra lösning genom att tänka lite utanför boxen. Vem har sagt att den måste finnas i köket? Har du plats i exempelvis en garderob så kan du skapa förvaring där. Ett skåp för skor? Perfekt förvaring som dessutom är snygg! Våga prova dig fram.

Tänk på avloppet - samla fettet i ett kärl

En annan sak väl värd att tänka på handlar om fett från matlagningen. Även här så bör man tänka ett extra varv och göra sig själv en framtida tjänst. Att vi idag använder mer fett i samband med matlagningen innebär att våra avloppssystem drabbas av en hårdare påfrestning.

Fettet som hälls i vasken stelnar och fastnar - vilket orsakar stopp. Restauranger och caféer löser detta genom fettavskiljare, men det är en lösning som ännu inte blivit var mans sak. Som privatperson får du ta eget ansvar.

Genom att hälla fettet i en behållare - ett mjölkpaket eller en glasburk - så kan du skona dina stammar. Ett annat tips är att alltid torka ur stekpannan med hushållspapper då den svalnat. Genom att minska på mängden fett i våra avloppssystem så säkerställer vi också en bättre funktionalitet. Där har vi alla ett ansvar.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
24 Mar 2021