Tips på miljövänliga plastpåsar

Den nya skatten på plastpåsar har blivit - inte helt oväntat - en het potatis. Tanken med denna skatt, som alltså gör att en plastpåse blir dyrare i livsmedelsbutiken, är att vi ska sluta välja plast enligt den slentrianmässiga rutin många av oss haft. Effekten? Visst, det har blivit bättre. Många väljer istället en pappkasse snarare än att betala några kronor extra för en påse av plast.

Vad handlar då debatten om? Det är väl bra att plasten blir ett andrahandsval och att vi väljer andra material att bära vår mat i? Ja, det stora kruxet är att fler tvingas ändra på invanda mönster. Dels så har de tidigare plastkassarna använts som soppåsar och därmed har en slags cykel skapats. Detta är inte möjligt med pappkassar, vilket har gjort att många familjer har ett kraftigt överskott av sådana i sina hem. En kasse som tar plats och som är svår att vika ihop på samma sätt som en plastpåse - som man bara knycklar ihop.

Däri ligger det stora problemet: varje gång gemene man tvingas ändra vanor så blir det kritik. På det stora hela så har den nya skatten de facto varit bra. Nyckeln till att inse detta är att börja tänka lite annorlunda.

Dessa plastkassar är bäst för miljön

Vi ska visa vad vi menar genom att rada upp några miljövänliga kassar här nedan och visa hur du kan göra i din vardag:

    1. Den bästa kassen för miljön? Det är den som används ofta - oavsett material. Kort sagt: se till att du alltid har med dig en egen kasse till butiken och spara genom detta både pengar och på våra resurser. Då kassen i fråga är utsliten så tar du den till återvinningen och slänger den enligt anvisningarna där.

    2. Miljökassen. En miljökasse påminner om en plastkasse, men har en avgörande skillnad i tillverkningsprocessen då de inte är gjorda av olja utan av majs eller sockerrör. Tilläggas bör dock förljande göras: se till att aldrig slänga en miljökasse i naturen. De har inte lika lång nedbrytningsprocess som en plastpåse, men det är heller inte särskilt långt ifrån.

    3. Pappkasse. En tunn pappkasse - välj bort de tjocka som ofta säljs i klädbutiker - är även det ett bra val förutsatt att du återanvänder dem.

    4. Tygkassen. Tygkassen är hållbar och du kan använda den hur många gånger som helst. Däremots å är den inte så miljövänlig som många gör gällande. Något som beror på att tillverkningsprocessen kräver mycket vatten, energi och vissa kemikalier. Det viktiga är således att du använder den frekvent och att du alltid har en sådan i bilen då du ska handla.

Så över till dilemmat med soppåsar. Vilken soppåse ska man använda nu när den vanliga plastpåsen inte dyker upp i hemmet lika ofta? Där är valet enkelt: använd de som kommer på rulle och som är tunna. De ger, som en följd av tunnheten, mindre avfall och de är betydlig miljövänligare än de plastpåsar som du tidigare köpt i samband med att du handlar.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
26 Jul 2021