Gammal frityrolja ska aldrig hällas ut i avloppet då fett kan orsaka stora problem i rör och anläggningar. Häll den i en tät påse och släng i soporna.
Vad ska man göra med gammal frityrolja och matfett?
Frityrolja
När du friterar använder du en så pass stor mängd olja att den absolut inte ska hällas ut i vasken. Fett kan orsaka stora problem i avloppsrör och ledningar, särskilt när det handlar om större volymer. Ett fåtal kommuner har särskild insamling av matfett, ofta då på en återvinningscentral där du kan lämna in oljan.
När det alternativet inte finns är det bästa du kan göra att hälla den gamla frityroljan i en plastdunk, flaska eller kanske mjölkkartong, förslut den och släng förpackningen i de vanliga soporna som förbränningsbart material. Även om du hade kunnat återvinna förpackningen blir miljöförlusten mindre på det här viset än om du häller ut oljan i avloppet och detta orsakar igensättning.
Matfett
När du steker mat på vanligt vis blir det ofta lite fett kvar i stekpannan efteråt. Även mindre mängder fett kan orsaka problem i rör och ledningar, så gör det gärna till en vana att skrapa kvarblivet fett ur pannan direkt ner i soppåsen, eller torka ur pannan med lite hushållspapper som du sedan slänger i soporna.
Allmänt om fritering
Fritering innebär att man hettar upp ett livsmedel i en stor mängd fett tills det har fått en fin gyllene färg och är genomlagat. Man kan fritera råvaror antingen som de är, i frityrsmet eller efter att man har panerat dem i till exempel ströbröd eller pankosmulor.
Fritering som matlagningsteknik har använts åtminstone sedan 1200-talet, och har sitt ursprung kring medelhavet. I kök som varken hade spis eller ugn passade det bra att fritera i gryta över öppen härd eller eld.
Frityroljan ska smaka neutralt
Som frityrfett kan man med fördel använda till exempel matolja, kokosfett, flott, ister eller njurtalg. Det finns oljor som lämpar sig bättre än andra för fritering. Man vill till exempel undvika oljor som osar mycket eller inverkar för mycket på smak eller färg.
De oljor som lämpar sig bäst för fritering är oljor som smakar neutralt, som till exempel raps- eller majsolja. Oljor som oliv- och sesamolja är goda men lämpar sig inte för fritering.
Om det rätt och slätt står frityrolja på en förpackning innebär det oftast en blandning av några olika lämpliga oljor.
Återanvända frityrolja
Att hälla upp en stor mängd olja, använda den en gång och sedan kasta bort den kan kännas som slöseri. Om oljan inte har bränts vid eller liknande kan du absolut spara den och använda nästa gång du vill fritera. Viktigt är att den sparade oljan inte innehåller partiklar från tidigare användning.
Du kan till exempel låta den rinna genom ett kaffefilter, eller ännu hellre en saftsil som brukar komma med en ställning som är lätt att använda utan att spilla. Häll sedan upp den silade oljan i en flaska och förvara svalt till nästa användning. Ytterligare ett bra tips är att inte använda olja som har använts för att fritera fisk till något annat än fisk. Det kan resultera i en obehaglig bismak på dina hemfriterade pommes frites eller donuts.
Andra inlägg
- Hantering av fett i hemmet - en genomgång
- Vanliga frågor om fettavskiljare
- Gör dig av med fett på ett korrekt sätt
- Dålig lukt vid felaktigt placerad fettavskiljare
- Så löser man upp en fettklump i avloppet
- Rensa BDT-avlopp från fett
- Larm i fettavskiljare varnar för överfyllning eller stopp
- Tips på effektiva propplösare
- Checklista för att bygga nytt restaurangkök
- Så fungerar en luftrenare med ozon